+38 098 262 20 20

+38 098 262 20 20

Аліменти з «бойових» виплат у 2024 році

Аліменти з «бойових» виплат у 2024 році

Чи стягуються аліменти з бойових виплат?

Ті військові, з яких стягують аліментів точно знають, що в кінці листопада 22-го року Кабінет міністрів вніс зміни до постанови, що визначає перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів.

А саме, до пункту 8, який стосується військовослужбовців до складу доходів додано крім іншого і додаткову винагороду, яка виплачується на період воєнного стану.

Тобто мова йде саме про бойові виплати, як хлопцям, які беруть участь безпосередньо в бойових діях, це всім відомі 100 тисяч так і тим хто отримує менші виплати. 

Дуже детальний розбір всього законодавства щодо стягнення аліментів з бойових виплат даю у цій статті.

Хоча, я вважаю, що звичайним людям це не потрібно, їм потрібно знати не тільки факт того, що так з їх бойових виплат будуть стягувати аліменти, людям потрібно якісь варіанти вирішення їх проблеми.

Отже після внесення відповідних змін, на протязі 23-го року виконавці почали активно стягувати аліменти з бойових виплат, і звичайно, що у військових виникло у зв'язку з цим незадоволення і викликано воно тим, що зазвичай розмір аліментів був адекватним і складав дві, три, 5 тисяч, але не 10, не 20 і не 40. 

Якщо ми говоримо про аліменти на двох дітей, де як правило стягується 1/3 то відповідно 33% від 100 тисяч мова йде про десятки тисяч. 

Нагадаю, що відповідно до ст.180 СК України обовʼязок утримувати дитину до досягнення нею повноліття є рівною мірою обовʼязком як батька, так і матері. При цьому, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. 

На цьому наголошував і Верховний Суд. 

Так у постанові від 23 травня 2018 року по справі №127/10659/17 судом зазначено, що, встановивши розмір доходу платника аліментів, який може вимірюватися значними сумами, суд має встановити реальні потреби щодо належного утримання дитини і виходячи з цього визначати розмір частки доходів, стягуваних з платника аліментів, яка, за певних обставин, може фактично бути незначною, проте в грошовому еквіваленті абсолютно достатньою.

Тобто, якщо платник аліментів має значні доходи неправильно стягувати 1/4 на одну дитину, 1/3 на двох і 1/2 на 3 і більше дітей. Це такий стереотип, який склався в судах при розгляді аліментних справ. І повʼязаний він з тим, що як правило мова йшла про невеликі суми.

Про петиції про скасування стягнення аліментів з бойових виплат

Відомо, що були створені декілька петицій про заборону стягнення аліментів з додаткової винагороди, але жодна з них не набрала необхідної кількості голосів. Хоча в петиції були наведені цілком правильні і логічні, на мою думку, обґрунтування.

І те, що бойові виплати сплачуються не як заробітна плата за роботу по трудовому договору, а за службу на якій щохвилини можна загинути. І те, що багато воїнів за рахунок цих коштів забезпечують себе всім необхідним, починаючи від теплих речей, і до автомобілів. І те, що суми аліментів у рази перевищують реальні потреби дітей. 

Однак я б не радив покладатись на петиції, оскільки навіть за умови набрання достатньої кількості голосів, гарантій що петиція буде задоволена, жодних. 

То ж я, як адвокат, більше покладаюсь на норми чинного законодавства та відповідно на законні способи вирішення тієї чи іншої проблеми. У випадку з аліментами, мова може йти про судовий спосіб захисту. 

Які законні способи зменшення аліментів з бойових виплат?Петиції про скасувати відрахування аліментів з додаткових винагород військовослужбовцям за участь в бойових діях: 1. https://bit.ly/42oEf1x 2. https://bit.ly/3Ul1lUU

Спосіб № 1. Позов платника аліментів до суду, про визнання протиправним рішення щодо відрахування аліментів з бойових виплат

Постійно аналізуючи судову практику я дійшов до висновку, що на даний час одностайності у судах, нема.

Більшість судів, розглядаючи подібні справи відмовляють у задоволені позовних вимог платників аліментів. Можливо просто стають на бік отримувача аліментів, а можливо через те, що платники або самі звертаються до суду без допомоги адвоката або ж такі юристи.

Однак, є рішення судів, що були винесені на користь платників аліментів. 

Наприклад рішення Донецького окружного адміністративного суду від 05 травня 2023 року у справі №200/5237/22.

У цій справі чоловік звернувся до суду з позовною заявою до Військової частини та просив визнати протиправним її рішення щодо відрахування аліментів з додаткової винагороди.

При розгляді цієї справи суд дійшов висновку, що додаткова винагорода, яка виплачується на період воєнного стану належить до одноразових видів грошового забезпечення і не включається до переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів. 

Тому суд визнав протиправними дії Військової частини та зобовʼязав здійснювати відрахування аліментів без врахування додаткової винагороди, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168. 

Одразу зазначу, що це рішення було оскаржено військовою частиною та наразі перебуває в апеляції, тому в законну силу ще не вступило.

Отже, одним із способів зменшення аліментів з бойових виплат є оскарження в адміністративному порядку дій відповідної військової частини щодо неправомірного включення додаткової винагороди військовослужбовців до складу доходу з якого стягуються аліменти.

Спосіб № 2. Позов платника аліментів до суду, про зменшення розміру аліментів

Закон передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоровʼя когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Отже, за змістом ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним.

Разом з тим, стаття 192 СК України вказує на можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів лише за наявності доведених у судовому порядку підстав, а саме: 

  1. зміни матеріального або сімейного стану,
  2. погіршення або поліпшення здоровʼя платника або одержувача аліментів.

Тобто платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, змінився сімейний стан чи стан його здоровʼя або ж покращилося матеріальне становище, змінився сімейний стан чи стан здоровʼя одержувача аліментів.

Важливо наголосити на тому, що така зміна має відбутися саме після винесення судового рішення, яким було стягнуто аліменти. 

В моїй практиці був випадок, коли після рішення у мого клієнта змінився сімейний стан, а його батьки стали непрацездатними. І суд врахувавши ці обставини задовольнив наш позов про зменшення розміру аліментів. Про це випадок може почитати у мене на сайті у розділі «Кейси». 

Враховуючи схожі обставини, Красноградський районний суд Харківської області виніс рішення яким також задовольнив позов платника аліментів про зміну їх розміру. Це рішення від 10 жовтня 2023 у справі 626/2744/23. Станом на зараз рішення також ще не вступило в силу і перебуває на розгляді в апеляційному суді. 

Очевидно, що отримання додаткової грошової винагороди чи бойових виплат, не може свідчити про погіршення матеріального стану платника аліментів, а навпаки. 

Однак, якщо в нього зʼявилась нова сімʼя, діти, чи виникла необхідність у догляді за непрацездатними батьками, то такі обставини цілком можуть бути підставою для звернення до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

Про неочевидні способи зменшення розміру аліментів з бойових виплат

До додаткових обставин можна віднести також погіршення стану здоровʼя платника аліментів у звʼязку з пораненням.

На сам кінець хочу розповісти про ще одну неочевидну підставу для позову про зменшення розміру аліментів. Мова йде про встановлення факту нецільового використання аліментів. 

В Україні передбачено механізм перевірки чи доходять аліменти до дитини і чи раціонально вони використовуються. Тому, якщо буде встановлено факт нецільового використання аліментів, платник аліментів має право звернутись до суду із позовом про їх зменшення.

Підсумки

Аліменти можуть стягуватись з бойових виплат, однак платник аліментів має право в судовому порядку оскаржити такі стягнення або звернутись з позовом про зменшення розміру аліментів за наявності відповідних підстав.

Остаточно вирішити який саме варіант судового захисту підійде саме вам, можна лише після ретельного аналізу усіх обставин та наявних у вас документів. Щоб отримати консультацію залишайте заявку ТУТ.