+38 098 262 20 20

+38 098 262 20 20

Коли виникає право на аліменти?

Коли виникає право на аліменти?

Якщо ви з дитиною лише нещодавно почали проживати окремо від її батька, читайте в статті, що необхідно зробити для того, щоб ваша дитина почала отримувати аліменти не чекаючи рішення суду і тим більше не чекаючи розірвання шлюбу. 

Нехай пробачають мене чоловіки, але так склалось, що в більшості випадків дитина все ж таки залишається з мамою. Тому буду моделювати ситуацію саме в такій площині. Дитина з мамою, батько живе окремо. Так бувають винятки, але про них буде окрема стаття.

Коли виникає право на аліменти?

Уявімо ситуацію. Сімейна пара побили горшки і розбіглись по різним куткам, мама залишилась з дитиною, а батько в своїй квартирі чи будинку. Ситуація незрозуміла і ніхто не знає, що буде далі. Можливо ще є шанс на примирення, а можливо й ні. Емоції зашкалюють, все дратує і виводить із себе. Але мамі потрібно себе опанувати та заради дитини вгамувати емоції і почати діяти.

Перше, що ви повинні розуміти, що як тільки ви почали проживати окремо, дитина має право на матеріальне утримання від свого батька, який проживає окремо. І для цього у жодному разі не потрібне рішення суду про розірвання шлюбу. Підставою для сплати є факт окремого проживання дитини і одного з батьків. 

Зверніть увагу, що це ще не аліменти, бо так вони будуть називатись лише після того як буде рішення суду. Зараз це просто матеріальне утримання того з батьків, хто проживає окремо від дитини. І воно може існувати у двох формах. Натуральній та або грошовій. 

undefined

Що таке натуральна форма утримання дитини?

Утримання в натуральній формі це передача одягу, продуктів харчування, іграшок та будь яких інших речей, необхідних дитині.

Яку форму обрати грошову чи натуральну залежіть від домовленості батьків. Закон також не забороняє комбінувати грошову форму разом з натуральною. Наприклад, у серпні батько дитини погодився передати дитині шкільну форму та канцелярію разом з грошима, а у вересні гроші та планшет або телефон. Все як ви домовитесь. 

Але якщо нема домовленості не те що в якій формі оплачувати, а взагалі, чоловік в повному «ігнорі». Жодної копійки на дитину не дає. Що тоді робити?

Як я писав вище, дитина має право на утримання з дня початку окремого проживання батьків. Тому мама має право, а б навіть назвав це обовʼязком, з першого дня скажемо так «виставляти тату рахунок» на оплату аліментів. 

Чому обовʼязком спитаєте ви? Тому що це кошти не мами, а дитини. Саме дитина має право на грошове утримання, а мама повинна зробити так, щоб батько дитини належним чином виконував свій обовʼязок з утримання дитини.Як правильно це зробити, пояснюю далі.Отже, як би вам не подобалось спілкування у вайбері або телеграм, якщо батько не бажає добровільно давати кошти на дитину, я рекомендую скористатись звичайною поштою і направити батькові короткого листа в якому нагадати про його обовʼязок утримувати дитину.В листі потрібно чітко і не двозначно наголосити, що згідно закону батько має утримувати дитину до повноліття і цим листом ви вимагаєте здійснити оплату. Потрібно вказати в якому розмірі ви вимагає сплату. Можете вказати або тверду грошову суму або просто зазначити у часті від доходу платника аліментів. Для однієї дитини 1/4, на двох 1/3 і на трьох і більше дітей 1/4. 

Для чого це робити? У майбутньому, якщо батько не буде в добровільному порядку сплачувати матеріальне утримання на дитину, вам доведеться все ж таки звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів. 

undefined

За загальним правилом, аліментів стягуються з дня звернення до суду і до досягнення дитиною повноліття. Але ж з моменту початку роздільного проживання і моментом звернення до суду може пройти досить багато часу. Іноді це місяці, а іноді й роки. 

Тому, закон допускає можливість стягнення аліментів за минулий період лише у випадку, якщо особа доведе, що вона зверталась до платника аліментів, а той відмовив або проігнорував вимогу. Офіційне письмове звернення спростить доказування у суді і дозволить вам стягнути аліменти за минулий період.Друзі, якщо маєте питання або необхідність стягнути аліменти за минулий період або на майбутнє, залишайте заявку на безкоштовну індивідуальну консультацію тут.