+38 098 262 20 20

+38 098 262 20 20

Що робити, якщо боржник не платить аліменти?

Що робити, якщо боржник не платить аліменти?

Отримати рішення суду про стягнення аліментів і потім на його підставі виконавчий лист не достатньо для того, щоб дитина почала реально отримувати кошти. Гроші мають бути стягнуті державним або приватним виконавцем. Добре коли є що стягувати, а що робити якщо платник аліментів не працює та не має офіційного доходу? Як примусити платити аліменти?

Перше. Контролюємо виконавця

Від сумлінної і своєчасної роботи виконавця залежить дуже багато. Як швидко він відкриє виконавче провадження та чи виконає всі необхідні дії для реального стягнення аліментів.

Аліменти це періодичні платежі, які стягуються щомісячно до повноліття дитини, тому завдання того з батьків з ким проживає дитина - самостійно або через адвоката постійно "тримати руку на пульсі" та слідкувати, щоб виконавець не відкладав вашу справу в довгий ящик.

Щоб розуміти, що саме потрібно контролювати, наведу перелік стандартних дій, які має вчинити виконавець для стягнення аліментів.

1.Відкрити провадження

Для цього, той з батьків з ким проживає дитина і на чию користь винесено судове рішення, особисто або через адвоката має направити до виконавчої служби за місцем реєстрації боржника, заяву про відкриття виконавчого провадження до якої додати оригінал виконавчого листа про стягнення аліментів.

2.Направити запити:

  1. до Пенсійного фонду України для отримання інформації чи працює платник за трудовим договором та про його місце роботи. 
  2. до банків та Державної фіскальної служби України для отримання інформації, щодо наявності та стану банківських рахунків та
  3. до Міністерства внутрішніх справ України для отримання інформації, щодо зареєстрованих за боржником транспортних засобів. 

3. Визначити розмір заборгованості із сплати аліментів

Відповідно до ст. 191 Сімейного кодексу України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням судувід дня пред'явлення позову абозаяви про видачу судового наказу.

Очевидно, що між часом звернення до суду та початком примусового виконання судового рішення, може пройти досить багато часу. В деяких випадках навіть рік і більше, якщо майбутній платник аліментів оскаржував рішення суду або навмисно затягував розгляд справи.

Однак, на щастя для дитини та отримувача аліментів наведена вище стаття захищає від таких дій, і боржнику все ж таки доведеться сплатити аліменти за весь той період поки справа була в суді.

Ось чому при відкритті виконавчого провадження, виконавець зобовʼязаний провести розрахунок заборгованості з аліментів з моменту звернення до суду і до моменту відкриття виконавчого провадження.

Далі в залежності кількості місяців прострочення, виконавець має право застосувати цілий ряд механізмів про які я розповім далі.

4. Звернути стягнення на заробітну плату боржника

Якщо від Пенсійного фонду України буде отримана відповідь про те, що платник аліментів офіційно працевлаштований, виконавець виносить постанову про звернення стягнення на заробітну плату боржника та направляє її до підприємства, де працює боржник. Далі, роботодавець боржника у напівавтоматичному режимі буде розраховувати необхідну суму аліментів із зарплати та відправляти її на рахунок виконавчої служби.

Наведені дії можна розглядати як ідеальний варіант розвитку подій.

Але ж всім відомо про те, що в житті існує безліч, на перший погляд, несуттєвих речей, які в кінцевому випадку можуть істотно вплинути на хід примусового стягнення аліментів.

Починаючи з того, що виконавець не відкриє виконавче провадження з формальних підстав. Не в ту службу був відправлений виконавчий лист або в листі знайдуться якісь недоліки у його обовʼязкових реквізитах. Або ж виконавець через завантаженість не виконає всі передбачені законом дії. 

Тому, щоб не залишатись наодинці з державною бюрократичною машиною правильно, якщо процес стягнення аліментів у виконавчій службі буде супроводжувати досвідчений адвокат, який точно знає як має відбуватись процес виконання та тримати під контролем дії виконавця. А головне, якщо щось буде зроблено не так або ж допущена бездіяльність, зможе одразу оскаржити дії виконавця та зобовʼязати останнього усунути відповідні порушення.

Як я вже було зазначено вище, добре коли платник аліментів має офіційне працевлаштування та стабільний дохід. В цьому випадку слід лише проконтролювати, щоб виконавець відкрив провадження та направив виконавчий лист за місцем роботи платника аліментів.

Гірше, коли платник аліментів офіційно не працює, має нестабільний дохід або ж фоп на спрощеній системі оподаткування. В цьому разі, отримати аліменти буде складніше, однак не неможливо. В такому разі виконавець буде нараховувати та стягувати аліменти у частці не від заробітку платника аліментів, а від розміру середньої заробітної плати відповідного регіону де зареєстрований боржник. Детально про цей випадок розповідаю у цій статті.

А тепер поговоримо про те який перелік законних механізмів впливу на боржника є у арсеналі виконавця й отримувача аліментів.

Відповідальність за несплату аліментів та законні механізми впливу на боржника

Повернемось до розрахунку заборгованості з аліментів. Оскільки саме від терміну прострочення залежить які саме заходи можуть буті вжиті до боржника та до якої відповідальності його може бути притягнуто.

Отже, моделюємо ситуацію. Виконавець відкрив провадження та провір розрахунок заборгованості з аліментів.

Якщо розмір заборгованості перевищує суму платежів за три місяці, виконавець має право звернути стягнення на майно боржника. Тому разом із заявою про відкриття виконавчого провадження доцільно зазначити відомості про майно, що належить боржнику на праві приватної власності.

Кримінальна відповідальність

За наявності боргу по аліментам за 3 місяці, отримувач аліментів має право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в злісному ухиленні від сплати аліментів.

Так згідно зі ст. 164 Кримінального кодексу України, за злісне ухилення від сплати аліментів, що призвело до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів боржника може бути притягнуто до кримінальної відповідальність у виді громадських робіт на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арешту на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Під злісним ухиленням від сплати аліментів слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості.

Обмеження прав (виїзду з України, керування авто, користування зброєю та полювання)

Якщо розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежівза чотири місяці, виконавець має право обмежити боржника:

  1. у праві виїзду за межі України;
  2. у праві керування транспортними засобами;
  3. у праві користування вогнепальною зброєю;
  4. у праві полювання;

Майте на увазі, що у випадку, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю наведені вище обмеження прав, виконавець має право застосувати при заборгованостіза 3 місяці.

Адміністративна відповідальність

Якщо розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежівза шість місяців, державний виконавець складає протокол про адміністративне правопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Суд може притягнути боржника з аліментів до адміністративної відповідальної за ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладення стягнення у виді виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, а в разі відмови виконувати роботи - адміністративний арешт строком до десяти діб.

Штраф за ухилення від сплати аліментів

Якщо заборгованість починає обчислюватись роками, виконавець має право винести постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі:

  1. 20 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів за 1 рік. 
  2. 30 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів за 2 роки.
  3. 50 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів за 3 роки.

Важливо, що за законом цей штраф, у разі його стягнення у майбутньому підлягає стягненню на користь отримувача аліментів. Тож якщо у вас є така заборгованість неодмінно треба звертатись до виконавця та просити накласти на боржника відповідний розмір штрафу.

Пеня за прострочення сплати аліментів

І на останок поговоримо про пеню за прострочення сплати аліментів. Отримувач аліментів має право стягнути пеню у розмірі 1 відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості. Це право закріплене у ст. 196 Сімейного кодексу України.

1 відсоток за 1 день це відчутна сума, яка має суттєво стимулювати боржника не допускати прострочення. Наприклад, якщо розмір аліментів складає 5 тис. грн. на місяць, пеня за 1 день складатиме - 50 грн., а за місяць 1500 грн. 

При цьому, право на стягнення пені виникає з першого дня прострочення чергового місячного платежу по аліментам. Для прикладу за аліменти в січні прострочення відбудеться вже 1 лютого. Звичайно, що йти до суду за стягненням 50 грн пені за 1 день прострочення нема сенсу, однак, якщо борг складає 6 і більше місяців стягувачу аліментів цілком доцільно звернутись до суду з такими вимогами. Тим більше, що ці вимоги не обкладаються судовим збором.

Підсумки

Як бачимо законодавство передбачає достатньо багато механізмів та способів впливу на боржника у разі невиконання ним своїх обовʼязків зі сплати аліментів. Від обмеження у правах як то право виїзду за кордон, керування авто чи користування зброєю і полювання до адміністративної та кримінальної відповідальності, а також можливість стягнути суттєві штрафи та пеню з суми заборгованості.

Тож якщо маєте проблеми зі стягненням аліментів, тепер ви знаєте як простимулювати боржника до виконання своїх обовʼязків, а якщо бажаєте, що цим зайнявся досвідчений адвокат з сімейних спорів залишайте заявку на безкоштовну консультацію тут.