+38 098 262 20 20

+38 098 262 20 20

Як правильно підготуватися до розлучення? Поради від сімейного адвоката

Як правильно підготуватися до розлучення? Поради від сімейного адвоката

Розірвання шлюбу тільки на перший погляд виглядає юридично простим, однак на відміну від кіно, в реальному житті крім оформлення юридичного факту розлучення, на виході потрібно вирішити цілий ряд інших не менш важливих питань. Справедливо поділити майно, вирішити з ким будуть проживати діти, забезпечити їх достойним утриманням (аліментами) при цьому зробити це так, щоб не втратити власну гідність і зберегти психіку свою і дітей.

Якщо відчуваєте, що перспектив у вашого шлюбу не багато і замислюєтесь над розлученням, раджу почати цей процес з вивчення можливих варіантів розвитку ситуації на консультації сімейного адвоката.

Тримаємо емоції

Дуже важливо зберегти спокій та зосередженість. Тому що ваш емоційний стан може вплинути на процес прийняття рішень і взаємодію з колишнім партнером. Я раджу розглядати розлучення як бізнес-процес, де кожна сторона має свої інтереси, і мета – досягти справедливої розв'язки.

Збираємо документи

На випадок можливого спору щодо поділу майна, згадайте, яке майно (рухоме та нерухоме) було придбано у період шлюбу. Це можуть бути будинок, квартира, земельна ділянка, дача, гараж, паркомісце, автомобілі, мотоцикли, ювелірні вироби, телефони, компʼютери, планшети.

Тобто будь-які активи, набуті під час шлюбу. Варто також згадати будь-які бізнес активи. Це можуть бути акції, частки в статутному капіталі. 

Окремо слід врахувати борги. Згадайте, чи брала ваша родина кредити на покупку рухомого або нерухомого майна. Якщо кредит не погашений це може суттєво вплинути на процес поділу майна. 

Випишіть на папері для себе всі активи сімʼї і по максимум відшукайте всі документи, що підтверджують право власності на це майно або факт купівлі (свідоцтва, договори купівлі-продажу, квитанції, чеки, технічні паспорти). Збережіть оригінали або відскануйте і зробіть цифрові копії.

Говоримо з дітьми

Для дітей, розлучення батьків може бути особливо складним. Важливо відкрито спілкуватися з дітьми про зміни, які наступлять, і завжди пам'ятати, що для вас найважливіше – це їх здоров'я та гармонія в нових умовах.

Оцінюємо свої фінансові можливості

Фінанси – це ще один важливий аспект, який слід неодмінно врахувати на початку марафону під назвою розлучення. Якщо відчуваєте, що мирно розійтись не вийде, слід наперед передбачити в своєму бюджеті витрати на оплату гонорару адвоката.

Отже, я раджу ретельно оцінити ваші фінансові можливості, адже якщо ресурсів обмаль, щоб найняти кваліфікованого юридичного радника, рекомендую взагалі не починати «війну» і краще все ж таки досягти домовленості з колишнім партнером по всім спірним питанням, ніж залучити юриста, який вам сподобався лише своєю ціною. Повірте, вийде дорожче.

І завершуючи, пам'ятайте, що з правильним підходом і кваліфікованою підтримкою ви зможете легко пройти процес розлучення, знайти нові можливості та почати новий розділ у своєму житті.

Для вирішення питань щодо розірвання шлюбу, рекомендую звертатись за консультацією до адвоката з сімейних спорів – Буртового Миколи.