+38 098 262 20 20

+38 098 262 20 20

Як стягнути аліменти на повнолітню дитину, яка навчається?

Як стягнути аліменти на повнолітню дитину, яка навчається?

Аліменти для повнолітніх дітей: коли та в яких випадках

За загальним правилом, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Аліменти сплачуються тим із батьків, який проживає окремо від дитини добровільно або за рішенням суду.

Нагадаю, що малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Тобто, аліменти підлягають сплаті до досягнення дитиною 18 років включно. Але що робити, коли дитина виросла, навчається та все ще потребує фінансової підтримки від батьків?

Законодавство щодо аліментів для повнолітніх дітей

Сімейне законодавством передбачає, що якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Отже, виділяємо основні обставини, які повинні існувати для можливості стягнення аліментів на повнолітніх дітей - студентів:

  1. Досягнення дитиною повноліття, тобто 18 років.
  2. Навчання, тобто офіційне зарахування дитини до освітнього закладу. Зверніть увагу, що закон не уточнює, який це має бути заклад освіти, тобто вища чи професійна освіта. Отже, від цього право на отримання аліментів не залежить.
  3. Потреба в матеріальній допомозі. Ймовірність задоволення позову невелика, якщо студент вже працює та отримує самостійних дохід.
  4. Можливість батьків надавати матеріальну допомогу. Тобто, обовʼязок не є безумовним і таким що не залежить від рівня доходу як при стягнення аліментів на неповнолітніх дітей.

Який розмір аліментів для повнолітніх дітей

Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. При цьому беруться до уваги загальні обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів для неповнолітніх, а також можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Хто має право звернутись до суду про стягнення аліментів на повнолітню дитину?

Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

До якого часу сплачуються аліменти на повнолітню дитину?

Як я вже писав вище, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років, однак, якщо студент припиняє навчання раніше, право на отримання аліментів втрачається.

Якщо ви стикаєтеся зі складнощами у справі аліментів для повнолітньої дитини, вам буде корисною консультація адвоката, який має досвід у роботі з сімейними правами. Адвокат допоможе вам зрозуміти ваші права, підготувати необхідну документацію та представити ваші інтереси у суді, якщо це необхідно.

Якщо у вас є питання щодо аліментів для повнолітньої дитини, яка навчається, не соромтеся звертатися до адвоката Миколи Буртового для отримання професійної допомоги та порад.